Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σωματείο Ρεφλεξολόγων

Ρεφλεξολογία

– Τι ειναι η Ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική αγωγή υγείας, η οποία βασίζεται στην ενεργοποίηση αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε σύστοιχες περιοχές (ζώνες) του σώματος. Ασκείται με ειδικούς χειρισμούς και πιέσεις επιτυγχάνοντας την χαλάρωση του δέκτη, την ενίσχυση και την βελτίωση των αυτοθεραπευτικών ικανοτήτων του οργανισμού.

Ποια είναι η φιλοσοφία της;

Φιλοσοφία και στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών λειτουργιών του οργανισμού, της αυτοκάθαρσης, εξισορρόπησης και ενίσχυσης των φυσικών δυνάμεων του. Τα όργανα του σώματος μας, που είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο κυττάρων, λειτουργούν καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης των νευρικών συνάψεων που συνδέουν τ’ αντανακλαστικά σημεία με το υπόλοιπο σώμα, με ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τριβές.

Η Ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν σύνολο (ψυχή-διανόηση-σώμα-συναίσθημα) το οποίο αργά ή γρήγορα εκτονώνει καθετί που το υπερφορτίζει στο σώμα. Δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις και δεν κάνει διάγνωση, ωστόσο τα ρεφλεξολογικά ευρήματα είναι πολύτιμα και ιδιαίτερα χρήσιμα για τον/την ρεφλεξολόγο, προκειμένου να έχει κριτήριο και μέτρο σύγκρισης ώστε να σχεδιάσει ένα πλάνο για την έκβαση των συνεδριών και των αποτελεσμάτων.

Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε παραδοσιακή ή μη μέθοδο θεραπείας, ακόμα και ταυτόχρονα, αυξάνοντας τα αποτελέσματα και των δυο, καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη όταν εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα.

Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ο προληπτικός ρόλος της Ρεφλεξολογίας που αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας το στρες που υπάρχει στα ανάλογα αντανακλαστικά σημεία και όργανα, βοηθά στην πρόληψη και την καλύτερη συνεργασία των ειδικοτήτων.