Ρεφλεξολογία

Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια ειδικότητα που ανήκει στον κλάδο των φυσικών συμπληρωματικών επιστημών. Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, τις παλάμες και τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος μας, καθώς και στην αρχή των 10 αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα μας και καταλήγουν στα πέλματα και τις παλάμες μας, όπου ο/η ρεφλεξολόγος ασκεί τις τεχνικές και τους χειρισμούς του.

Η Ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν σύνολο (ψυχή-διανόηση-σώμα-συναίσθημα) το οποίο αργά ή γρήγορα εκτονώνει καθετί που το υπερφορτίζει στο σώμα. Δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις και δεν κάνει διάγνωση, ωστόσο τα ρεφλεξολογικά ευρήματα είναι πολύτιμα και ιδιαίτερα χρήσιμα για τον/τη ρεφλεξολόγο προκειμένου να έχει κριτήριο και μέτρο σύγκρισης ώστε να σχεδιάσει ένα πλάνο για την έκβαση των συνεδριών και των αποτελεσμάτων.

Ποια είναι η φιλοσοφία της;

Φιλοσοφία και στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών λειτουργιών του οργανισμού, της αυτοκάθαρσης, εξισορρόπησης και ενίσχυσης των φυσικών δυνάμεων του. Τα όργανα του σώματος μας, που είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο κυττάρων, λειτουργούν καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης των αντανακλαστικών σημείων με ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τριβές.

Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε παραδοσιακή ή μη μέθοδο θεραπείας, ακόμα και ταυτόχρονα αυξάνοντας τα αποτελέσματα και των δυο, καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη όταν εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα.

Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί το προληπτικό ρόλο της Ρεφλεξολογίας που είναι να μας προειδοποιεί τις μικρές ανισορροπίες στο σώμα πριν γίνουν παθολογικές καταστάσεις, επιτρέποντας έτσι ο θεραπευτής να παραπέμψει τους ασθενείς τους σε ιατρό όταν είναι απαραίτητο.