-Τι είναι η ρεφλεξολογία; Ποια είναι η φιλοσοφία της;

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια ειδικότητα που ανήκει στον κλάδο των φυσικών συμπληρωματικών επιστημών. Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, τις παλάμες και τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος μας, καθώς και στην αρχή των 10 αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα μας και καταλήγουν στα πέλματα και τις παλάμες μας, όπου ο/η ρεφλεξολόγος ασκεί τις τεχνικές και τους χειρισμούς του.

Η Ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν σύνολο (ψυχή-διανόηση-σώμα-συναίσθημα) το οποίο αργά ή γρήγορα εκτονώνει καθετί που το υπερφορτίζει στο σώμα. Δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις και δεν κάνει διάγνωση, ωστόσο τα ρεφλεξολογικά ευρήματα είναι πολύτιμα και ιδιαίτερα χρήσιμα για τον/τη ρεφλεξολόγο προκειμένου να έχει κριτήριο και μέτρο σύγκρισης ώστε να σχεδιάσει ένα πλάνο για την έκβαση των συνεδριών και των αποτελεσμάτων.

Φιλοσοφία και στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών λειτουργιών του οργανισμού, της αυτοκάθαρσης, εξισορρόπησης και ενίσχυσης των φυσικών δυνάμεων του. Τα όργανα του σώματος μας, που είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο κυττάρων, λειτουργούν καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης των αντανακλαστικών σημείων με ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τριβές.

Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε παραδοσιακή ή μη μέθοδο θεραπείας, ακόμα και ταυτόχρονα αυξάνοντας τα αποτελέσματα και των δυο, καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη όταν εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα.

-Τι θα κάνει κάποιος στην πρώτη συνεδρία; Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία;

Στην πρώτη ρεφλεξολογική συνεδρία γίνεται πλήρης λήψη ιστορικού ώστε να ενημερωθεί ο ρεφλεξολόγος για την παρελθοντική αλλά και την παρούσα κατάσταση υγείας του δέκτη καθώς και αν βρίσκεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση ή αν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μετά τη λήψη ιστορικού ο ρεφλεξολόγος θα κατατοπίσει το δέκτη σχετικά με το τι είναι η ρεφλεξολογία και πως αντανακλώνται στα πέλματα όλες οι δομές του σώματος μας. Θα τον ενημερώσει σχετικά με τις τεχνικές και τις πιέσεις που θα χρησιμοποιήσει καθώς και για το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι καλώς ανεκτές από εκείνον. Ο ρεφλεξολόγος οφείλει να εξηγήσει και να λύσει όποιες τυχόν απορίες μπορεί να προκύψουν στο δέκτη είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Η ρεφλεξολογική συνεδρία διαρκεί συνήθως από 45′ εώς 60′, η διάρκεια της έγκειται στην κρίση του ρεφλεξολόγου ωστόσο εξαρτάται και από την κατάσταση του δέκτη. Που σημαίνει ότι σε ένα βρέφος χρειαζόμαστε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι σε ένα ενήλικα. Από την άλλη σε ένα ηλικιωμένο που δυσκολεύεται ή κουράζεται να μείνει πολύ ώρα στην ίδια θέση και ο οργανισμός του είναι ιδιαίτερα καταπονημένος, ενδεχομένως να χρειαστεί να είμαστε συντομότεροι στο χρόνο μας, αν όχι σε όλες τις συνεδρίες, το πιθανότερο στις πρώτες.

-Για ποια προβλήματα συνίσταται η ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία βοηθά στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας προβλημάτων και παθήσεων στο σωματικό, νοητικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται: δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός, ευερέθιστο έντερο, άγχος, stress, κατάθλιψη, ατονία, κόπωση, κατάπτωση, ημικρανίες, ζάλη, εμβοές, ίλιγγοι, αλλεργίες, υπέρταση, υπόταση, αϋπνίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες, διαταραχές λόγω κλιμακτηρίου, προβλήματα περιόδου, νευροφυτικά / ψυχοσωματικά προβλήματα, κατακρατήσεις υγρών, λεμφοιδήματα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, μυοσκελετικά γενικότερα, προβλήματα μεταβολισμού (π.χ. θυρεοειδής, διαβήτης, παχυσαρκία, πρόληψη διαβητικού ποδιού κ.τ.λ.) και άλλα.

Απαραιτητο είναι να υπάρχει ιατρική διάγνωση ώστε ο ρεφλεξολόγος να είναι ενήμερος για τις παθολογίες του δέκτη. Έτσι θα μπορέσει με ακρίβεια να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βάση του οποίου θα λειτουργήσει για να βοηθήσει τον δέκτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

-Μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά η ρεφλεξολογία; Αν ναι σε ποιες περιπτώσεις;

Φυσικά! Δεν είναι απαραίτητο πάντα να υπάρχει κάποια πάθηση ή δυσλειτουργία για να εφαρμοστεί η ρεφλεξολογία. Η δράση της είναι τέτοια που ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε υγιή άτομα, βοηθά στην πρόληψη, διατήρηση, προάσπιση, καλή λειτουργία και καλή κατάσταση του οργανισμού, διατηρώντας πάντα το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό!

-Πότε δεν πρέπει να κάνουμε ρεφλεξολογία;

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις ως προς την εφαρμογή της ρεφλεξολογίας γιατί πρόκειται για μια προσέγγιση απόλυτα φυσική όπου η κύρια δράση της είναι η πρόληψη και εξισορρόπηση του οργανισμού! Ο ίδιος ο ρεφλεξολόγος -κατά την κρίση του- θα προσαρμόσει ανάλογα με την κατάσταση του δέκτη τις τεχνικές του και την πίεση του.

Σε περιπτώσεις ενδεχόμενου τοπικού δερματικού ερεθισμού θα αποφύγει τελείως την ερεθισμένη περιοχή ή θα κάνει κάποια ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση. Σε περίπτωση κατάγματος, παραμόρφωσης ή άλλης έντονης κάκωσης στο κάτω άκρο, ο ρεφλεξολόγος μπορεί να εργαστεί στο υγιές άκρο και συμπληρωματικά στο χέρι ή/και αυτί της πλευράς του πάσχοντος άκρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ιδιαίτερα προσεκτικά όταν υπάρχει ιστορικό αποβολών), πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού και πάντα ήπια και υποστηρικτικά στην κατάσταση της εγκύου.

Πολύ θετικά και βοηθητικά αποτελέσματα έχει και σε περιπτώσεις καρκινοπαθών, καρδιοπαθών καθώς και μετεγχειρητικές περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας πάντα τη δέουσα προσοχή!

Αξίζει να τονιστεί πως η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται από καταρτισμένους ρεφλεξολόγους διαπιστευμένους και εγγεγραμμένους στο Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σωματείο Ρεφλεξολόγων (Π.Ε.Σ.Ρ.), κατόπιν φοίτησης σε σχολές διαπιστευμένες από αυτό ή σε πανεπιστήμια εκτός Ελλάδος όπου οι ακαδημαϊκοί τίτλοι είναι αντίστοιχα αναγνωρισμένοι, τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη του στο σωματείο.

Για να είναι βέβαιος κάποιος ότι ο ρεφλεξολόγος που επέλεξε πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να ζητήσει από το ρεφλεξολόγο να του επιδείξει την ταυτότητα μέλους του σωματείου (η οποία χρονολογικά θα πρέπει να συμβαδίζει με το τρέχον έτος) ή το πιστοποιητικό εγκυρότητας του χώρου του το οποίο ανανεώνεται κάθε έτος, εφόσον ο επαγγελματίας ρεφλεξολόγος συνεχίζει να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για το χώρο του.