Πώς εφαρμόζεται η Ρεφλεξολογια;

Πώς εφαρμόζεται η Ρεφλεξολογια;

Στην πρώτη ρεφλεξολογική συνεδρία γίνεται πλήρης λήψη ιστορικού ώστε να ενημερωθεί ο Ρεφλεξολόγος για την παρελθοντική αλλά και την παρούσα κατάσταση υγείας του δέκτη καθώς και αν βρίσκεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση ή αν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μετά τη λήψη ιστορικού ο Ρεφλεξολόγος θα κατατοπίσει το δέκτη σχετικά με το τι είναι η Ρεφλεξολογία και πως αντανακλώνται στα πέλματα όλες οι δομές του σώματος μας. Θα τον ενημερώσει σχετικά με τις τεχνικές και τις πιέσεις που θα χρησιμοποιήσει καθώς και για το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι καλώς ανεκτές από εκείνον. Ο Ρεφλεξολόγος οφείλει να εξηγήσει και να λύσει όποιες τυχόν απορίες μπορεί να προκύψουν στο δέκτη είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
Όταν υπάρχει ιατρική διάγνωση είναι απαραίτητο να σημειωθεί ώστε ο Ρεφλεξολόγος να είναι ενήμερος για τις παθολογίες του δέκτη. Έτσι θα μπορέσει με ακρίβεια να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βάση του οποίου θα λειτουργήσει για να βοηθήσει τον δέκτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Η ρεφλεξολογική συνεδρία διαρκεί συνήθως από 45′ έως 90′, η διάρκεια της έγκειται στην κρίση του ρεφλεξολόγου ωστόσο εξαρτάται και από την κατάσταση του δέκτη. Που σημαίνει ότι σε ένα βρέφος χρειαζόμαστε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι σε ένα ενήλικα. Από την άλλη σε ένα ηλικιωμένο που δυσκολεύεται ή κουράζεται να μείνει πολύ ώρα στην ίδια θέση και ο οργανισμός του είναι ιδιαίτερα καταπονημένος, ενδεχομένως να χρειαστεί να είμαστε συντομότεροι στο χρόνο μας, αν όχι σε όλες τις συνεδρίες, το πιθανότερο στις πρώτες.

• Η ατμόσφαιρα της αίθουσας θεραπείας πρέπει να είναι χαλαρωτική.
• Ο δέκτης θα πρέπει να κάθεται σε μια άνετη θέση.
• Είναι σημαντικό τόσο ο δέκτης όσο και ο θεραπευτής να έχουν ανοιχτή στάση.
• Μόλις ο δέκτης είναι άνετος, ο Ρεφλεξολόγος θα κάνει μια αξιολόγηση της θερμοκρασίας, του χρώματος και του μυϊκού τόνου των πελμάτων.
• Ο δέκτης ενθαρρύνεται να συμμετάσχει επικοινωνώντας με τις διαφορετικές αισθήσεις ή τα οδυνηρά σημεία που αισθάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, γεγονός που θα βοηθήσει τον προσανατολισμό του θεραπευτή στην αξιολόγηση τους.
• Ο Ρεφλεξολόγος θα πραγματοποιήσει τη θεραπεία σύμφωνα με το σχολείο όπου έχουν διδαχθεί και θα κοινοποιήσουν στη συνέχεια τις παρατηρήσεις τους στον δέκτη.
• Μόλις την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Ρεφλεξολόγος θα επικοινωνήσει τα συμπεράσματα του, ολοκληρώνοντας έτσι τη συνεδρία.
• Ο πελάτης και ο Ρεφλεξολόγος θα καθορίσουν την πορεία της θεραπείας που απαιτείται, συνήθως μεταξύ 6 και 12 συνεδριών εβδομαδιαίος.
• Θα προχωρήσει επίσης να θεσπιστούν μέτρα υγιεινής στη ζωή του πελάτη.

Ο Ρεφλεξολόγος δεν μπορεί ποτέ να κάνει ιατρική διάγνωση και πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η Ρεφλεξολογία δεν αποτελεί ίαση, ενεργοποιεί μόνο την αυτοθεραπευτική δύναμη του σώματος. Ομοίως, δεν μπορεί να παρέμβει σε μια αλλοπαθητική θεραπεία, αλλά συμπληρώνουν.

Αξίζει να τονιστεί πως η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται από καταρτισμένους ρεφλεξολόγους διαπιστευμένους και εγγεγραμμένους στο Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σωματείο Ρεφλεξολόγων (Π.Ε.Σ.Ρ.), κατόπιν φοίτησης σε σχολές διαπιστευμένες από αυτό ή σε πανεπιστήμια εκτός Ελλάδος όπου οι ακαδημαϊκοί τίτλοι είναι αντίστοιχα αναγνωρισμένοι, τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη του στο σωματείο.

Για να είναι βέβαιος κάποιος ότι ο ρεφλεξολόγος που επέλεξε πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να ζητήσει από το ρεφλεξολόγο να του επιδείξει την ταυτότητα μέλους του σωματείου (η οποία χρονολογικά θα πρέπει να συμβαδίζει με το τρέχον έτος) ή το πιστοποιητικό εγκυρότητας του χώρου του το οποίο ανανεώνεται κάθε έτος, εφόσον ο επαγγελματίας ρεφλεξολόγος συνεχίζει να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για το χώρο του.